Szybka zapiekanka z brukselki, mięsa mielonego i ziemniaków

Jednym z niezwykle kalorycznych i zarazem lubianych dań, są różnego rodzaju zapiekanki, których popularność wynika nie tylko z walorów smakowych, ale przede wszystkim z łatwości i szybkości w przygotowywaniu. Nie wymagają znacznych zdolności kulinarnych, Anie nie absorbują dużej ilości czasu.

Podstawą zapiekanek zazwyczaj są ziemniaki, pokrojone w plastry lub w grubą kostkę, obgotowywane wcześniej albo zapiekane w stanie surowym. Drugą warstwę stanowią na ogół różnego rodzaju mięsa i wędliny. Mogą to być kawałki fileta z kurczaka, plastry boczku, kawałki podpieczonej kiełbasy, albo mięso mielone. Na wierzchu układane są często warzywa, na przykład obgotowane brukselki, które wzbogacają potrawę o dobroczynne składniki odżywcze, a także ją urozmaicają nadając apetyczny wygląd całości. Dodatkiem wieńczącym to dzieło kulinarne są najczęściej ciężkostrawne sosy, na przykład sos beszamelowy, albo starty żółty ser.

Aby nadać dietetyczny charakter zapiekance, warto zastąpić kaloryczne składniki ich „lżejszymi” odpowiednikami. Rezultat będzie także smaczny, ale ponadto o wiele zdrowszy.

ZAPIEKANKA BRUKSELKOWA Z ZIEMNIAKAMI

Składniki:

0,5 kg świeżej brukselki

7 ziemniaków średniej wielkości

2/3 szklanki śmietany

2 łyżki masła

2 łyżki rozdrobnionego świeżego  koperku

Przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany)

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną brukselkę nacinamy wzdłuż kłębów i wrzucamy do lekko osolonego wrzątku na 7 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Ziemniaki obieramy, opłukujemy, kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy gdy są lekko twarde i studzimy. Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy sypkie przyprawy i koperek. Na natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy kostki ziemniaczane. Następnie układamy warstwę z brukselek. Całość polewamy sosem. Pieczemy przez 15- 20 minut w 180 stopniach C.

ZAPIEKANKA BRUKSELKOWA Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki:

0,5 kg brukselki

0,5 kg ziemniaków

40 dag mięsa mielonego

1, 5 średniej cebuli (lub dwie małe)

Szklanka śmietany 30 %

20 dag żółtego sera

Jajko

Ząbek czosnku

Łyżka margaryny

Przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

Sposób przygotowania:

Brukselkę oczyszczamy, obrywamy z zewnętrznych liści i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli przez 7 minut. Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Podgotowujemy przez 4 minuty. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Mięso mielone łączymy z pokrojoną w plasterki cebulę i podsmażamy na patelni. Przygotowujemy sos: Czosnek obieramy i siekamy na drobne kawałeczki. Ser trzemy na tarce i razem z jajkiem i czosnkiem dodajemy do śmietany. Miksujemy i przyprawiamy wedle uznania. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą margaryny i układamy na nim plasterki ziemniaków, następnie podsmażone mięso z cebulą oraz na wierzch pokrojone na połówki brukselki. Całość polewamy sosem i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.